Radnici se vraćaju u "Fijat"

Bez autora
Apr 05 2010

Većina od 60 radnika koji su nedavno napustili fabriku "Fijat automobili Srbija" (FAS), najverovatnije će odlučiti da se vrati na radna mesta u toj fabrici. Iz FAS-a je stigla fer ponuda i poslodavac je pozvao radnike da se vrate na posao. To je korektan potez 'Fijata' i većina će radnika koji su, zbog mobinga napustili posao, odlučiti da se vrati na svoj posao. Radnici koji imaju zdravstvene probleme iz grupe koja je napustila posao u "Fijatu", moći će da se uključe u socijalni program. Normalno je da će većina prihvatiti da se vrati u FAS, jer će u suprotnom izgubiti posao, pošto je izigrano njihovo pravo da mogu da odustanu u toku probnog rada u 'Fijatu' i vrate se u matičnu fabriku Zastava automobili.

Radnici se vraćaju u "Fijat"Većina radnika koji su napustili kragujevački "Fijat" najverovatnije će se vratiti u firmu, jer je iz tog preduzeća stigla "fer ponuda", navode u sindikatu "Zastava automobili". Sindikat traži razgovor o mobingu i položaju radnika.

Većina od 60 radnika koji su nedavno napustili fabriku "Fijat automobili Srbija" (FAS), najverovatnije će odlučiti da se vrati na radna mesta u toj fabrici, rečeno je agenciji Beta u tom sindikatu.

Predsednik Samostalnog sindikata "Zastava automobili" Zoran Mihajlović rekao je da je iz FAS-a stigla fer ponuda i da je poslodavac pozvao radnike da se vrate na posao.

"To je korektan potez 'Fijata' i mislim da će većina radnika koji su, zbog mobinga napustili posao, odlučiti da se vrati na svoj posao", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, radnici koji imaju zdravstvene probleme iz grupe koja je napustila posao u "Fijatu", moći će da se uključe u socijalni program.

"Normalno je da će većina prihvatiti da se vrati u FAS, jer će u suprotnom izgubiti posao, pošto je izigrano njihovo pravo da mogu da odustanu u toku probnog rada u 'Fijatu' i vrate se u matičnu fabriku Zastava automobili", objasnio je Mihajlović.

Sindikat je zatražio od direktora FAS-a Đovanija de Filipisa da posle uskršnjih praznika počnu razgovori o mobingu i problemima na koje su ukazali radnici koji su napustili fabriku.

Mihajlović je naveo da su radnici otišli iz fabrike "zbog pritisaka nižih rukovodilaca koji su im pretili da će njihova radna mesta biti ugašena, pa će posao preuzeti njihove kolege".

"Sindikat je, takođe, zatražio od rukovodstva FAS-a da počnu pregovori o izradi Pojedinačnog kolektivnog ugovora u toj fabrici, kako bi se precizno regulisale zarade, uslovi rada, korišćenja godišnjeg odmora i prekovremeni rad", naveo je Mihajlović.

Treba rešiti mnoga pitanja u vezi sa radom u FAS-u, koja nisu obuhvaćena Kodeksom ponašanja, koje su radnici te fabrike dobili kada su potpisivali ugovor o radu u italijanskoj kompaniji, istakao je Mihajlović.

Ugovore o radu u FAS-u potpisalo je pre dva meseca 1.000 radnika Zastave. Ugovorom je predviđen probni rad za proizvodne radnike dva meseca, a za činovnike tri meseca.

Po isteku tog roka, navode u sindikatu, radnici se automatski zapošljavaju na neodređeno vreme.

Fabrika FAS u Kragujevcu nastaviće 6. aprila proizvodnju vozila u punom kapacitetu. Do prekida je došlo zbog izmeštanja dela opreme u pogonu Karoserija, gde će biti instalirane savremene mašine za proizvodnju novog modela vozila .

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik